Combinatii cu aroma

Despre femei si vin …


Multi sunt cei care spun ca vinul e ca femeia. Sau femeia e ca vinul ? In fine, ideea e ca exista o asemanare intre vin si femeie.

A nu se intelege sensul vulgar al comparatiei. Evident ca femeia inseamna enorm, infinit daca vrei, mai mult ca un pahar de vin. Insa comparatia pune accentul pe calitatile vinului si a femeii. Pe aroma pe care fiecare o prezinta, pe finete, gust, buchet, culoare, tarie si asa mai departe.

Mai nou am facut o pasiune pentru Cabernetul Sauvignon. Sec si rosu. Numai cand te gandesti la un astfel de vin si incerci sa “ii gasesti” o femeie iti vin in minte multe din calitatile pe care o astfel de femeie poate sa le aiba: pasionala, cu un caracter puternic si o personalitate accentuata, ambitioasa, pragmatica, frumoasa, rafinata …

Nu as indrazni, si nici nu cred ca as putea, sa “inchid” o femeie in cateva cuvinte.

Pe de alta parte, si vinurile sunt de multe feluri: de “tara”, “cu indicatie geografica recunoscuta” (dupa cum scrie pe eticheta Cabernetului meu din seara asta …), seci, demiseci, dulci ori demidulci si pot avea cateva culori placute la vaz sau … nu. Facut in casa cu grija la sulfiti, creat pentru comercializare masiva, cu nepasare pentru durerile de cap de a doua zi ori avand un pret obscen, ceea ce atrage si o calitatea deloc obscena, vinurile pot fi categorisite, la fel ca si femeile, in multe moduri si dupa multe criterii. Sunt sigur ca imaginatia fiecaruia poate merge foarte departe.

Un adevarat bautor de vin – ori vinuri – va fi recunoscut pentru ca va sti cum sa aprecieze alegerea sa. Va chibzui, in primul rand, bine, inainte sa aleaga vinul. Va plati valoarea sa apoi va merge intr-un loc potrivit. Aici va desface sticla, dupa ce inainte va fi pregatit pahare la fel de potrivite. Va turna in pahare cu grija, in asa fel incat sa nu verse din vin. Nu le va umple pana sus si poate va adauga ceva dulce, in cazul in care si vinul este dulce. Va ridica apoi paharul si va ciocni cu el. Daca privirea nu e suficienta poate va adauga cateva cuvinte. Il va duce usor inspre gura. Insa, inainte sa bea, ii va simti buchetul. Il va mirosi, subtil dar cu pasiune. Va sorbi apoi. Fara graba, simtind fiecare inghititura asa cum simti un sarut de la persoana iubita …

Probabil ca acum e inutil sa adaug ca fac parte din cei care aseamana femeia cu vinul. Ori vinul cu femeia … Exista insa cel putin o deosebire importanta:
Un adevarat bautor va putea desface o noua sticla de vin cand cea de dinaintea ei s-a terminat …


Programator, ciclist amator, om cu pareri.

View Comments
There are currently no comments.