Haz si haz de necaz
Posted By Constantin

Omenirea si frizerul


Oamenii se impart in invinsi si invingatori. Fara doar si poate. Un loc unde poti sa iti faci o idee despre ceea ce esti, dar si despre cum sunt altii, este la … frizerie. Ori coafor, dupa caz.

Intri in frizerie si saluti. Cateva priviri se indreapta catre tine si cate o gura mai zice ceva drept raspuns. De cele mai multe ori insa, cei deja prezenti sunt prea prinsi de procesul taierii parului ca sa te bage in seama. Poate doar unul/una foarte emancipat/a citeste o revista de cancan veche de cateva luni. Ocupi un scaun – care sunt de altfel orientate in asa fel incat sa vezi cine e tuns si cum – si iti astepti randul. Ori soarta. Dupa mai scurte sau mai lungi asteptari vine si momentul decisiv. Momentul infruntarii: tu sau frizerul ? Cine va castiga ?

Te asezi pe scaun. Un cearceaf – in varianta mileniului trei, dintr-un celofan ori asemanator – iti e pus in jurul gatului. Esti apoi intrebat cum doresti sa te tunzi. Chiar in acesti moment se decide cine e invingatorul! Daca reusesti sa ai stapanirea de sine – langa un om cu o foarfeca in mana – increderea, puterea de a grai coerent si cu forta cum vrei sa fii tuns … esti invingator! Vei fi tuns asa cum vrei! Ori cel putin ai sanse mari, pentru ca, intrebarea si raspunul reprezinta doar prima lupta!

Daca esti un om plapand, nu stii cum sa iti exprimi hotararea, dorintele, sa convingi ca trebuie sa fii tuns cum vrei tu … ei bine, va trebuie sa te resemnezi: vei fi tuns dupa optica frizerului!

Este o lupta care se da dincolo de cuvinte. De intrebare si raspuns. De cerere si oferta! E un razboi psihologic, al mintii. Frizerul te “simte” ce fel de om esti si stie daca poate sa castige duelul ori nu. Dar, chiar daca raspunsul tau il convinge ca va trebui sa isi miste foarfeca si sa taie cu ea conform indicatiilor tale, el nu va renunta usor. Va continua sa te hartuiasca: “Pe laterale cum luam ?!”

Intrebarea lui te duce cu gandul la un cub. Care are pe laterala stanga o ureche iar pe cea dreapta cealalta ureche. Cum nimanui nu ii place sa i se sugereze ca are un cap patrat incerci sa lupti: “Pe parti doar un pic scurtat!”. Insa frizerul nu e un om oarecare! El este unul din marii cunoscatori ai tipologiilor. Drept dovada va lua masina de tuns, va trece razant cu ea pe langa urechea de pe laterala stanga si apoi te va intreba: „E bine atat de scurt ?”. Te incrunti din cauza loviturii date si realizezi ca si daca ai spune un NU raspicat nu ai mai avea ce face. Lupta asta ai pierdut-o. La fel si parul.

Ramai insa pe baricade. Privesti rana in oglinda si raspunzi cu jumatate de gura: “Da! E bine …”. Frizerul insa mai are un atu in maneca. Si se pregateste din nou de atac. Dar mai intai va incerca sa te invinga psihic: iti va tunde laterala din spate! Strangi din dinti pentru ca nu vezi ce face acolo. Iti e groaza de cum ar putea arata laterala ta si incerci sa ghicesti cum te “ia” prin miscarile lui. De fiecare data cand te atinge ai o tresarire. Te mai linistesti cand realizezi ca mana lui nu descrie linia unei litere ori a unui semn.

Dar e numai jocul pervers care pregateste urmatoarea lovitura. Iti ia bretonul intre degete si te intreaba cu acel ton pe care il are omul cand stie un lucru pe care ceilalti nu il stiu: “Atat e bine sa iau ?”. Incerci sa iti amintesti toate notiunile de geometrie din scoala. Cum ar arata “atat” pe laterala ta din fata ? Ar fi cam un centimetru de par in mana lui, lungimea totala a parului meu e de .. cat naiba e ?!? Te-a prins din nou. Cum poti sa iti dai seama cum ti-ar arata fata cu parul scurtat cu “atat” ?

Psihicul tau e la pamant. Acolo jos, pe langa parul cazut in urma tunsului profesionist. Cobori privirea pentru ca nu mai ai curajul sa te uiti la mutilarea care are loc chiar sub nasul tau. Frizerul continua voios pentru ca inca o data a biruit. Nu esti nici macar un nume pe lista lui de victime. Poate doar un numar. Dar nu unul norocos.
Multumesti, nici tu nu stii pentru ce, platesti si pleci cu consolarea ca parul cazut inert pe podeaua frizeriei … va creste.


Programator, ciclist amator, om cu pareri.

View Comments
There are currently no comments.