Uncategorized

Teorie triangulara sau sarea, ciorba si oglinda


De cand ma stiu am vazut viata compusa din trei elemente: dragoste, profesie, spirit. Cu nimic mai mult, cu nimic mai putin. Ca un om sa fie fericit de asta are nevoie: sa iubeasca si sa fie iubit, sa aiba o profesie, o cariera de care sa fie multumit si sa se simta bine in pielea lui. Restul cred ca sunt doar mici sau mari lucruri pe care le doreste pentru o vreme, mai scurta ori mai lunga dupa caz. Insa, fundamental, de asta are nevoie orice om cat de cat normal.

Obisnuiesc sa asociez componentele cu cele trei unghiuri ale unui triunghi. Fiecare parte, din cele trei are deci o valoare, mai mare de 0 si mai mica de 180 de grade. Nu poate nici una din ele sa fie mai mica ori mai mare pentru ca atunci nu ar mai fi triunghi. Poate insa, si de obicei asa se intampla, ca triunghiul sa nu fie echilateral, adica sa nu aiba unghiurile egale. Obtuzunghic, dreptunghi si ascutitunghic. Astea sunt variantele care raman. Adica ori cu un unghi mai mare de 90 de grade, ori cu unul drept, ori cu toate cele trei mai mici de 90.

Tringhiul echilateral, ca orice alt poligon regulat, are proprietati pe care altele nu le au. Si mai si arata bine, dupa mine, in comparatie cu alte triunghiuri. In sensul ca fiind regulat, simetria pe care o are da o nota pozitiva. Laturile si unghiurile egale, toate centrele in acelasi punct, bisectoarele sunt si mediane, mediatoare, inaltimi. E fain! As zice ca poate fi un model bun pentru o viata echilibrata, cu atata simetrie. Numai ca … poligon regulat s-ar putea traduce printr-o viata ideala. Si stim cu totii ca ce e ideal, e … ideal.

Am spus ca fiecare particica a vietii reprezinta un unghi. In cazul trinughiului echilateral deci, iubirea, cariera, spiritul, reprezinta fiecare exact 60 de grade. Fiecare “bucata” este, prin urmare, la fel de importanta pentru om. Daca la nivel teoretic lucrul asta pare a fi posibil, la nivel practic e o utopie. Desi sunt oameni care sustin ca cele trei sunt importante si, intr-un exces de zel, chiar la fel de importante, mi se pare ca e doar o impresie. Mi se pare insa credibila credinta ca e la fel de important sa se realizeze in fiecare din cele trei.

Omul, prin natura lui, nu e facut sa aiba in centrul atentiei lui, pentru mai mult de cateva minute, doua sau mai multe lucruri. Chiar si atunci cand cele doua (ori mai multe) sunt la fel de importante, e doar o chestiune subiectiva legata de moment. Poate pentru o scurta vreme au aceeasi insemnatate, valoare, insa, cu timpul, omul va inclina spre unul din ele. Orice om este deci preponderent atras de un anumit aspect pe care il considera mai important decat restul pentru implinirea sa. Chiar daca e vorba de “un pic” mai important.

Unii vor considera dragostea, casatoria si intemeierea unei familii mai insemnate decat o cariera fulminanta. Pentru alti oameni spiritul lor este cel mai important. Si pentru asta poate ca vor face multe calatorii in locuri considerate potrivite pentru a medita. Fericiti sau nu, acestia reprezinta oarecum extreme. Majoritatea doreste o viata care sa cuprinda toate cele trei elemente intr-o combinatie cat de cat echilibrata.

Ce e insa mai important decat cat vrem din fiecare e constientizarea acestui lucru. Daca dragostea reprezinta cam 80 de grade din triunghiul meu atunci e firesc ca in cazul unei despartiri cele 100 ramase sa fie nevoite sa suporte mai mult decat trebuie. Cu alte cuvinte nu e suficient ca imi e dor nebun de ea, ma mai si simt ca dracu in sinea mea si imi vine sa imi bag picioarele in serviciu. Asta pentru ca mai bine de o treime din viata mea merge prost. Acordand insemnatate deosebita, mai mult ca celorlalte doua unghiuri viata capata o nuanta inchisa chiar daca “in rest” totul e bine. De cate ori nu ne supara ceva si neglijam, chiar si pentru scurt timp, restul ? Pana la urma nici constientizarea nu ajuta nu stiu cat, dar macar nu te mai miri …

Profesorul meu de muzica din scoala generala, pe care nu l-am placut niciodata pentru ca nu stiam sa solfegiez, obisnuia sa spuna ca nu este om acela care nu asculta muzica. Parafrazandu-l ma intreb: ce fel de om e acela care se considera implinit cand are ce manca dar muzica lui interioara, sentimentul de “bine in pielea mea”, suna ca un grohait ?

Oricat de mare e unul din unghiuri, el niciodata nu le va anula pe celalalte doua. Triunghiul va fi mereu triunghi. Cu siguranta neechilateral dar mereu … triunghi. Altfel spus toate cele trei elemente sunt importante. Chiar daca dragostea inseamna mai mult decat cariera, iar spiritul e undeva intre ele, nu cred ca un om se va simti implinit fara unul din cele trei elemente. Si nici atunci cand unul din unghiuri va fi mult mai mic de 60.

A iubi ca sarea in bucate, a privi in oglinda fara sa iti vina sa intorci privirea si a manca o ciorba alta decat a mamei reprezinta, probabil, ceea ce fundamental, omului ii trebuie ca sa se simta implinit. Mai mult decat atat, ele formeaza un intreg. Cand una din cele trei componente are de suferit si intregul are. Cand una capata aripi si intregul zboara.


Programator, ciclist amator, om cu pareri.

View Comments
There are currently no comments.