Despre oameni

Despre cohones


Imi amintesc perfect momentul in care mi-am pus problema ca nu am cohones. Ca nu am, la modul serios. A zis: “am nevoie de un barbat care sa ma poata lua in brate atunci cand plang”.

Stateam mut si castrat in fata ei si ma intrebam, sincer: “chiar asa ?! De ce nu o iau in brate atunci cand plange ?” Tot atunci mi-am dovedit ca, chiar daca am sau n-am cohonesc … am orgoliu. I-am pus doar mana pe picior si mi-am impacat constiinta spunadu-mi, in gand, ca asa cum sta pe pat, nu am loc sa ma urc si sa o iau in brate …

Tot atunci cohones mi s-au facut mici, mici de tot. M-am gandit ca am 26 de ani (ea zice 25 dar, uite, deja e noiembrie, asta inseamna 25 de ani si 6 luni …) si ca nu sunt omul care visam sa devin. Se pare ca sa fiu un barbat cu cohones era pe lista. Si mi s-a facut frica. Foarte frica! De esec, de mine … poate si de ea. De apropierea dintre noi. De dependenta mea de ea. De dependenta mea patologica de mine si de orgoliul meu.

In viata mia mai fost frica de multe ori. Dar de data asta a fost cumva mai personal. Parca as fi fost pe patul unui spital si cineva ar fi dat la o parte cearceaful care imi acoperea piciorul pe care refuzam sa il cred amputat. M-am descoperit gol si neputincios … in fata mea. Fara scuze, fara a putea da inapoi, cu o oglinda in fata pupilei. Nici nu stiu de ce imi era mai frica: de ce nu sunt sau de ce sunt ?

Cohones inseamna curaj. Dar nu inseamna sa mergi cu masina cu 100 de kilometri la ora prin centrul Clujului (asta e inconstienta, adica testosteron fara cohones). Inseamna sa iti infrunti seful idiot cand esti sigur ca ai dreptate dar sa iti recunosti vina cand ai gresit. Cohones inseamna sa ajuti un batran si sa cresti un copil crezand in ei. Cohones inseamna sa te uiti inainte si sa visezi nu sa vezi coada de la semafor. Cohones inseamna sa iti iubesti familia orice ar fi.

Cohones inseamna sa iti fie frica dar sa nu fii speriat. Inseamna sa gresesti si sa inveti din greseala. Cohones inseamna sa ranesti si sa iti ceri iertare. Cohones inseamna sa detii o oglinda si sa nu o folosesti doar ca sa te piepteni. Cohones inseamna sa o dai in bara rau de tot … si sa o iei de la capat. Cohones nu inseamna sub nici o forma doar atat. Dar cuvintele sunt putine. Iar cohones inseamna sa inveti si din propriile greseli precum si din ale altora. Cohones inseamna si testosteron, spermatozoizi si iluzie optica: pare mai lunga decat este. Dar asta e atat de neinsemnat …

Mi-a fost intotdeauna greu sa inchei. De data asta e mai simplu desi inca nu usor: nu esti barbat fara coaie! Dar nu confunda detinerea lor cu statutul de barbat!


Programator, ciclist amator, om cu pareri.

View Comments
There are currently no comments.