Atitudine

Ion si Maria au mai taiat o craca


Departe de mine gandul sa rasucesc cutitul in rana sau sa minimalizez importanta unor probleme! Nu sunt informat si nu am o opinie despre problema cainilor comunitari din Bucuresti sau din tara. Pentru ca nu sunt informat si nici nu am o opinie clara, nu am nici macar o solutie. Dar vreau sa critic mesajul care s-a transmis pe calea protestelor, petitiilor si altor metode de propaganda sau lupta. Sa fie foarte clar ca sustin aceste metode, in cea mai mare parte a lor, dar nu sustin un mesaj care, in opinia mea, nu e conform realitatii si nu este unul potrivit atat in scopul in sine cat si efecte ulterioare.

Mai multe persoane au suferit si vor suferi ca urmare a votarii legii eutanasierii, ca urmare a existentei cainilor comunitari si a problemei in general. Rog ca stilul meu poate ironic si/sau figurativ sa nu fie interpretat ca o lipsa de respect fata de suferinta sau sentimentele persoanelor afectate. E doar stilul folosit de mine in general, indiferent de tema. Incerc sa aduc o critica constructiva si nu sa “dau in cap”!

Dar hai sa vedem care ar fi problema cu mesajul! Daca facem o cautare pe Google dupa “Red card for Romania” (numele campaniei impotriva legii eutanasierii), gasim, in momentul de fara cateva milioane bune de rezultate. Pagini pe Facebook, badgeuri, articole, videouri si asa mai departe. Aparent campania impotriva legii a functionat chiar bine! Ziare sau agentii de presa importante au scris despre asta. Tari precum Germania, Italia, Olanda s-au ingrozit de ce vor sa faca romanii cainilor. S-au creat chiar evenimente pe Facebook in alte tari care sa sprijine campania. Iata unul in Bonn: https://www.facebook.com/events/1407117672839341/. Peste 5000 de nemti au fost invitati si peste 750 au participat la un protest in fata Consulatului roman din Bonn. Cum am ajuns sa stiu despre eveniment? In regiunea Bonn/Köln romanii au protestat impotriva proiectului minier Rosia Montana. Stim despre protest, stim oameni de acolo si am cautat pe pagina evenimentului lor idei despre organizarea lor pe care le putem folosi si in München. Cineva a postat linkul de mai sus pe pagina evenimentului. Un fel de fair-play poate: “Sa stiti ca facem asta!”.

Pana aici toate bune! A existat solidaritate si peste hotare si peste popoare pentru protestatarii din Romania. Va invit acum sa alegeti orice pagina si sa cititi comentariile, articolele, sa va uitati la poze si la videori. Evenimentul din Bonn are o poza simpla, fara sange daca pot spune. Comentariile se pastreaza in limita bunului simt acolo dar unele merg relativ departe. Va las pe voi sa descoperiti! Folositi Google Chrome si traducerea oferita de pluginuri.

Spre deosebire de adunarea nemtilor din Bonn, invitatiile pentru semnarea petitiilor, sau altor forme de protest, primite de la prietenii din lista mea de pe Facebook – dar si articole din presa – contin capete de caini taiate si trupuri de caini jupuite! Pe langa imaginile socante exista multe comentarii de genul: “daca legea se va vota cainii vor fi omorati cu bestialitate!”. In unele cazuri exista chiar linkuri catre potentiale dovezi de crima desi nu e clar daca pozele sunt facute in Romania sau un roman a fost implicat sau nu! Sub ele, sau printre ele, exista poze cu copii mutilati, cu rani care par a fi provocate de muscaturi de animale. Din nou, nu este clar care este sursa pozelor sau daca acei copii sunt romani sau nu. Exista deci, un sir lung de poze, comentarii si altele pentru fiecare tabara. Mesajul fiecarei tabere se intuneca, balteste in sange, si tot ce ramane in urma e un sentiment de revolta! Iar sentimentul ala e canalizat catre oameni sau caini in functie de tabara care publica!

Unul din mesajele transmise este deci: “daca legea se voteaza (legea e lege pentru toata lumea, cine nu o respecta … ?) cainii vor fi omoriti (atentie, nu eutanasiati!) cu bestialitate (???)!”. Deci intr-o singura fraza avem trei probleme! Legea nu numai ca nu se respecta ci se aplica dupa cum (scuzati expresia!) “il taie pe fiecare capul” si apoi … la propriu, caci vorbim de bestialitate!

Nu, nu fac analiza de text! Daca nu ai citit inca comentariile de la diverse evenimente organizate in Europa impotriva legii eutanasierii cainilor ar fi bine sa o faci! Europenii ne cred niste oameni cruzi, lipsiti de scrupule, care nu respecta legea si animalele sau drepturile lor, caci, buna dimineata: si animalele au drepturi! Si m-am exprimat “elegant!” Nu e o noutate, nu-i asa? Dar mesajul transmis chiar de o campanie – probabil bine intentionata – e cam, scuzati-mi curajul: idiot! Ce incearca sa dovedeasca? Ce incearca sa faca?

Doar ca o comparatie, se danseaza si se canta in Piata Universitatii din Bucuresti impotriva priectului minier Rosia Montana! Adica se arata intregii Europe ca romanii invata si sunt pe alocuri premianti la proteste inedite si pe de alta parte ne taiam craca de sub picioare aratand ca de fapt tot “bestiali” suntem!

Repet, nu am nici o problema cu protestele, sa fie cat mai multe! Nu am o parere formata despre situatie, nu sunt informat! Dar daca vad sange de ambele parti ar trebui sa ma hotarasc? Da, sangele socheaza si vei atinge oarece coarda, dar cu ce pret? Eu sunt convins ca multi europeni au protestat de frica cruzimii “eutanasierii”! Dar chiar suntem noi romanii atat de cruzi? Sunt convins ca exista nebuni de tot felul dar ei nu reprezinta majoritatea! Nici macar nu sunt reprezentativi pentru Romania! Pe cand o poza cu un cap de caine macelarit, pe o petitie, spune alta poveste!

Din cate am inteles din presa e prea tarziu acum pentru orice in afara resentimentelor, dar sunt curios daca cele doua tabare au incercat o reconciliere! Unii nu vor sa le moara copii, ceilalti nu vor sa le moara cainii. Deci, nici unii, nici altii, nu vreti sange! In mod ironic asta scoateti la vedere! Daca s-ar fi colaborat poate unii parinti, care au auzit ca animalele de companie pot ajuta in educatia copiilor, ar fi adoptat caini! Iar parintii cainilor nu ar fi fost nevoiti sa adopte ei, la randul lor, atat de multi caini. Nu pretind ca asta ar fi o solutie, am mentionat deja ca nu sunt informat si nu am solutii. Dar in acelasi weekend, daca nu ma insel, au fost proteste de ambele tabere! V-ati intalnit undeva sa stati de vorba?

Romania sufera enorm din cauza unei imagini de doi bani in Europa! Fiecare din noi poate ajuta sau din contra! Am povestit astazi cu cel mai bun prieten al meu care nu e roman, un grec! Mi-a zis ca in afara de noi si de prietenii  nostri el nu stie alti romani despre care poate vorbi de bine! O colega romanca le-a spus colegilor nemti ca “nu ii e rusine cu mine”, tare, in germana la o petrecere a firmei! Am fost apostrofat ca nu vorbesc limba romilor din Roma! Prieteni, culmea romani, au fost avertizati ca romanii fura in centrul Münchenului! Cand zic de unde sunt de multe ori ce primesc inapoi e: “Ah, OK!” si apoi, in cel mai bun caz mi se povesteste despre peripetiile calatoriilor din Romania, sunt intrebat daca chiar sunt atat de multe curve in Romania sau daca avem semafoare! Stiu ca si in Romania miroase dar aici pute!

E laudabil ca se protesteaza! Ca s-a ajuns la aceasta forma de comunicare democratica! Dar trebuie sa fim atenti la mesajele pe care le transmitem! Nu putem sa aruncam Europa in aer doar pentru ca putem! Cand vom ramane fara creci cine se va uita la copacul gol?


Programator, ciclist amator, om cu pareri.

View Comments
There are currently no comments.