Glume si nu prea
Posted By Constantin

Poveste greco-romaneasca


Barbatul vine acasa si ii spune nevestei:

– Draga mea, Ionica are televizor de 46 de inchi. Vreau sa ne luam si noi. Al nostru e prea mic.

– Dar dragul meu, nu avem bani pentru asta, spune nevasta ingrijorata dar intelegand total problema televizorului lor mai mic decat al lui Ionica.

– Nu-i nimic! Facem un nou credit!

– Bine draga, o idee foarte buna. Mergi maine la banca, spune sotia incantata de solutie!

Barbatul merge la banca dar e refuzat. Creditul pentru actualul televizor e deja prea mare. Are nevoie de un garant. Bancherul ii sugereaza sa isi aduca sotia drept garant si atunci poate se incadreaza. A doua zi sotul si sotia primesc un credit pentru un televizor nou. Gradul de indatorare e deja destul de mare si pune in pericol meditatiile copilului la “Economia propriului buget”, materie introdusa dupa ultima mare criza financiara si proba obligatorie la bacalaureat. Din pacate de cand a fost introdusa rata de promovare a scazut dramatic de la an la an. Acum doar 10 % dintre liceeni reusesc sa isi ia bacul din prima. Dar sotii sunt fericiti si privesc acum emisiunile favorite la noul televizor de 46 de inchi, mai mare decat cel al lui Ionica.

Intr-o zi sotia vine acasa foarte suparata. Firma la care lucreaza a decis sa micsoreze salariile pentru ca productivitatea este foarte redusa. Meditatiile copilului la “Economia propriului buget” sunt in aer. “Copilul va invata de la noi” isi spun parintii privind la televizor canalele straine pentru ca acum au si o antena satelit.

Cateva luni mai tarziu si dupa cateva imprumuturi de la prieteni, sotul primeste un “nu” hotarat cand il roaga pe Ionica sa il imprumute pana ii intra salariul. Ionica, omul cu televizorul mai mic, nu crede ca ii mai primeste dupa cele 4 amanari pe care le auzise pentru datoria deja existenta. Sotul e dezamagit si o vreme se te roaga de Ionica. Dar Ionica e de neclinit.

Sotul si sotia discuta serios in fata televizorului.

– Draga mea, nu mai avem bani, Ratele astea sunt prea mari.

– Da dragul meu. Stiu. Ce putem face?

– Nu stiu inca. Dar vom gasi o solutie. Ce ar fi sa nu mai platim ratele la banca? Zice sotul dupa cateva momente de gandire.

– Crezi ca e o idee buna? Daca avem probleme?

– Stii ce? Hai sa votam. Cheama-l pe ala micu.

Sotul si sotia scriu “Da, platim ratele” si “Nu, nu platim ratele” pe trei foi de hartie. Fiecare trebuie sa incercuiasca optiunea dorita.

– Gata, hai sa numaram voturile! Zice sotul. Copile, tu ai votat “da”. De ce ai facut asta?

Copilul le explica parintilor tot ce a invatat un an de zile la materia “Economia propriului buget”. Dupa vreo ora tatal il opreste:

– Nu, fiule. E gresit. Fii atent …


Programator, ciclist amator, om cu pareri.

View Comments
There are currently no comments.