Statusuri

Mi-am sters blogul


Luni dimineata … exista. Asta e sloganul blogului meu. Si asta e si cea mai mare problema cu lunea. Ziua de luni exista si asta ne doare pe toti. Mai mult, exista si o dimineata in ziua de luni, ceea ce, indraznesc sa cred, ne doare si mai tare. Nu stiu voi cum sunteti, vorba lui Creanga, dar pentru mine asta e cea mai grea perioada din saptamana! Mai ametita decat mahmureala de duminica, mai lunga decat dupa-amiaza de marti in birou cu un sef dormit in weekend si infinit mai complicata decat momentul ala de sambata seara cand incerci sa iti amintesti daca nu cumva ai mai fost in alte seri de bar-hopping pe strada din fata ta, sau aia din dreapta ta sau … Ei bine, acei dintre voi care ma viziteaza mai des, au putut observa ca pentru vreo 36 de ore, aproximativ, luni dimineata nu a mai existat. Nu a scos-o nimeni din calendar ci … mi-am sters blogul.

Te vei intreba, poate, ce e cu mine: “Bai, dar daca l-ai sters, de ce il vad aici in coltul asta de Internet si, mai mult, de ce scrii?!?”. Ei bine, l-am sters din greseala! Da, o serie gresita de comenzi. Da, nici un backup recent. Da, alte decizii gresite dupa seria gresita de comenzi. Fara sa intru in detalii tehnice lucrurile au stat cam asa: atunci cand Google ma viziteaza ca sa indexeze paginile blogului, resursele folosite depasesc puterile micului calculator din norisori (adica Amazon Web Services, adica cloud computing), si uneori se intrerupe conexiunea la baza de date pe care WordPress o foloseste; in dorinta de a rezolva problema – care nu e chiar noua si pentru care, daca ati vazut-o deja, imi cer scuze – am mesterit prin norisorii aia albiciosi pana cand am realizat fix nimic. Am sters atunci nimicul pe care l-am facut fara sa realizez ca nimicul va sterge si calculatorul pe care blogul e instalat. A fost asadar o eroare de pilotaj printre nori pentru care imi pare rau!

Vroiam de mult sa mut blogul in norisorii azurii de la Microsoft si am privit experienta asta ca pe o oportunitate. Desigur, printre blesteme, injuraturi si alte lucruri pe care nu pot sa le pomenesc aici. Asta am si facut fara sa realizez ca registrul roman de inregistrare a domeniilor (lunidimineata.ro acolo e inregistrat) pastreaza datele pentru localizarea unui site timp de 24 de ore. Cu alte cuvinte, adresa blogului s-a schimbat in marele Internet, dar registrul nu isi actualizeaza datele, chiar daca ii spui tu, decat o data la 24 de ore. Am omis asta pentru ca, de obicei, domeniile cu care lucrez sunt intregistrate de alte servicii care au alte reguli de functionare si isi fac actualizarile mult mai rapid. Cam de vreo 24 de ori mai rapid sau chiar mai mult in unele cazuri speciale.

Acum, in orice experienta negativa exista si ceva pozitiv – daca imi spunea cineva asta ieri cred ca primea bataie! Am recuperat, probabil, peste 95% din date si am adus si cateva imbunatatiri siteului. Din pacate unele informatii nu au putut fi recuperate intre ele intrand si o parte din lista de abonati. Daca nu primesti un email in zilele urmatoare, desi esti abonat, atunci am sa te rog sa te abonezi din nou. Si am sa va rog pe toti sa ma iertati pentru neplaceri! Ziceam ceva de imbunatatiri. Ei bine, viteza de incarcare a datelor e mai buna iar paginile – in special cele din jurnalele de calatorie –  nu vor consuma atat de mult din planul de date. In special pozele. Ma gandesc aici mai mult la telefoanele mobile caci pe calculator putin probabil sa se sesizeze o mare diferenta. Tind sa cred ca si problema cu baza de date e rezolvata dar voi vedea astea doar in timp. Acum insa sunt mai multe solutii posibile in caz de probleme.

Am adaugat poze sau poze noi la cateva articole. Poti sa dai click pe linkurile de mai jos. Si, nu in ultimul rand, mi-am facut backup! Deci, pana la urmatoarea nuca in perete … Luni Dimineata exista! 🙂

Jurnal de calatorie: Mocanita din Viseu

Prima data in Heidelberg

Mici victorii

Jurnal de calatorie: Croatia


Programator, ciclist amator, om cu pareri.

View Comments
There are currently no comments.