Politica
Posted By Constantin

Ganduri inainte de alegeriGata cu Gluma – Multumesc Serban Pavlu pentru inspiratie 🙂

Ma gândesc de vreo doua săptămâni ce sa scriu și deși imi trec prin minte multe chestii nu pot sa le aștern pe hârtie. Mi se pare ca am ajuns, măcar eu personal daca nu noi ca nație, la un moment la care e greu sa spui „nu merg la vot” și sa fii logic, sa ai sens. Dar în același timp cu ani în urma, gândeam și eu “ce rezolv daca merg la vot? Toți sunt la fel …”. Și atunci socotesc ca as fi nedrept fata de vechiul “eu” si fata de cei care inca nu au parcurs un drum similar cu al meu și implicit nu au avut ocazia sa ajungă la niște concluzii ca ale mele.

Am urât dintotdeauna politica. Bunicii mei au fost de când ma știu abonați la „Adevărul”. Când eram eu copil ziarul avea un format uriaș iar bunicul îl citea cam în fiecare zi. Îl imitam și eu și așezam ziarul pe pat – era incomod pentru mine sa îl țin în mâini din cauza formatului – și îl răsfoiam. Imi amintesc ca și cum s-ar fi întâmplat ieri ca, invariabil, când ajungem la pagina de politica, întindeam reflex mana și mai dădeam o pagina. Eram de-a dreptul dezgustat deși copil fiind, nu înțelegeam prea mult. Dar îmi era de ajuns ce vedeam la televizor, auzeam la radio și discutam cu ceilalți copii ca sa fiu convins ca e ceva rău.

Mai târziu în viața, în primul an de facultate am scris câteva articole pentru un ziar studențesc din Cluj. Eram o mâna de oameni plini de ambiție care încercam să ne găsim un rost în lume, și pe lângă asta, un loc în „presa” studențeasca. Atunci am avut un contact direct cu ce înseamnă politica când editorului-șef i s-a cerut sa publice un articol elogios la adresa autostrăzii Bechtel. Nu mai rețin dacă editorialul a fost scris sau nu dar elanul nostru a fost curbat mai ales pentru ca insistenta venea de la directorul casei de cultura a studenților.

Cam tot prin vremea aia îmi cunoșteam prietenii care aveau să mă facă sa gândesc altfel fata de vot și fata de politica. Oameni obișnuiți, dispuși însă sa sacrifice măcar puțin timp pentru ceea ce ne afectează pe toți. Cu ei am mers apoi la vot, de la ei am învățat să mă implic pentru Roșia Montana și cu ei povestesc și astăzi despre politica. Nu pentru ca ne place ci pentru ca am învățat ca politica ne afectează mult prea mult ca sa o putem ignora. M-am stabilit mai târziu în Germania unde am văzut și altfel de lucruri. Cum politicienii pot fi „controlați” de votanți, cum masele au șansa sa schimbe cursul unor importante decizii politice, cum oamenii pot face proteste extraordinare prin mijloace proprii. Într-un cuvânt: din nou ca politica ne afectează viața și nu putem sa o ignoram. Doar ca pe meleagurile nemțești cu mai mult succes. Am fost observator la prezidențialele din 2014 și la parlamentarele din 2016 în München. Experiențe interesante, după cum poate va amintiți, deși trebuiau să fie plictisitoare ca naiba.

În continuare văd politica ca un rău, dar unul necesar, însă perspectiva de a sta deoparte nu-mi mai convine. Cu timpul și cu cât înaintezi în vârsta ai tot mai mult de pierdut când lucrurile o iau razna și, desigur, nu vrei sa pierzi. E o diferența uriașa intre viața bunicilor noștri și viața noastră. Pe o macro-scara noi avem de pierdut mult mai mult decât aveau ei când erau de vârsta noastră. Și e ușor să ne imaginam ca Guvernul și Parlamentul sunt ”de partea” poporului – pentru ca ar trebui să fie – dar în realitate un Guvern prieten astăzi nu e musai să fie și mâine. Luam de-a gata libertățile de azi, joburile pe care le avem, faptul ca putem călători și vorbi despre ce vrem. Dar e suficient să ne uitam mai la nord sa vedem ca lucrurile se pot schimba peste noapte. Da, tema asta cu vin ruși a fost pomenita de mai multe ca ceva teoretic dar iată ca viața bate filmul, vorba aia, în Austria, Franța și Marea Britanie. Pana și partidul de extrema dreapta din Germania, AfD pare sa aibă legături cu Rusia. Credem ca pentru a scăpa de pușcărie un ”deal” al unor partide din România cu rușii e exclus?

Îmi găsesc cu greu cuvintele pentru ca am mai fost aici. Am mai scris și eu și mulți alții despre aceleași lucruri: trebuie sa mergi la vot, trebuie sa votezi ca ai vreo șansa sa spargi bula de corupție. Ce s-a schimbat de la ultimele alegeri ca sa scriem articole noi? Pai în afara de câteva zeci de proteste, câteva guverne, numeroase gafe, nu s-a schimbat mare lucru. Tocmai pentru ca data trecută n-au ieșit suficienți oameni la vot ca sa creeze bazele unei schimbări. Am făcut meme, în schimb, vorba actorului.

Dacă numărul absurd de ordonanțe, sutele de miniștri trecuți prin guverne, sutele de kilometri de autostrada lipsa (plus un metru, nu-i asa?) orașele închise pentru proteste, taxa pe lăcomie, demiterea Laurei Codruta Kovesi, spitalele regionale lipsa, secția pentru investigarea magistraților, gazarea și bătaia de la protestul diasporei, inutilul referendum pentru familie, eliberarea unor deținuți, nenumăratele avertismente ale Comisiei Europene, penibilitatea lipsei de susținere pentru Kovesi pentru funcția de procuror-șef european, fraudarea pe fata a alegerilor ca sa vorbim doar de câteva din subiectele din ultimii 3 ani care au ocupat prima pagina a ziarelor nu te scot din casa … atunci nu știu ce o să te scoată.

Îți mai dau însă un argument, o părere personala: e un bâzâit, o neliniște cum era înainte de ultimele prezidențiale. Pe Facebook, în comentariile de la articole și ajuns pana la oameni care simt nevoia sa facă ceva, cum ar fi Mandache cu protestul lui inedit sau doctorul de mai sus care a mers la jurnaliști în loc sa își folosească parafa. A fost un moment înainte de prezidențiale când era sigur ca Iohannis o să câștige. E greu de explicat dar larma care era atunci nu mai fusese în România în forma aia practic niciodată. ”Vocea” – și mai ales energia – de pe Facebook de atunci s-a metamorfozat intre timp in ceva mai practic precum oameni noi în politica, oameni de afaceri care susțin mai fățiș sau mai timid protestele și a cuprins, se pare, mai mulți oameni. Nu am mari îndoieli ca mâine vom avea niște surprize plăcute dar cât de mare e surpriza depinde încă de tine. Momentul asta de acum cu partide noi, cu susținea Uniunii Europene și a unor europarlamentare, cu potențialul mesajul de mâine se poate transforma într-o noua traiectorie pentru România. Dar numai dacă ești parte din el! Mergi la vot!


Programator, ciclist amator, om cu pareri.

View Comments
There are currently no comments.