Posted By Constantin

Ce mai citesc


Uneori listele sunt de ajutor. Dar sa pun aici o lista de linkuri fara sa spun de ce citesc siteurile respective mi se pare nepotrivit. Cu alte cuvinte nu imi place blogrollul traditional asa ca eu mi-l fac altfel. O alta observatie tine de scrisul in sine. De multe ori un blog e privit ca un loc in care iti dai cu parerea cum vrei si cum crezi de cuviinta. Si, in teorie, cam asta cred ca si eu ca e. Dar pentru ca blogul, prin natura lui, poate actiona ca formator de opinie – exista pe Internet si poate fi accesat de oricine, inclusiv copii, folosit ca sursa de informare, metoda de propaganda etc – responsabilitatea celui/celor care scrie/scriu trebuie sa fie pe masura. De cativa ani deja exista bloguri cu mai multi autori in format mai degraba de ziar ori revista decat de mic spatiu virtual pentru dat cu parerea care reprezinta surse de informare cotidiene. Daca asta ar fi teoria atunci in practica lucrurile stau destul de diferit.

In blogosfera romaneasca, atat cat am putut sa observ in minusculele mele incursiuni, egoul e foarte puternic si  parerile sunt mai degraba crezuri si sunt varate pe gat de multe ori fara argumente. Simplul fapt ca siteul e accesibil pe Internet ii ofera de multe ori blogerului argumentul suprem pentru a pretinde ca le stie pe toate si ca le stie cel mai bine. Cu totii avem pareri de care tinem cu dintii. Si aici, pe luni dimineata, vei citi astfel de pareri. Imi place insa sa cred ca sunt un om rezonabil si cu pareri echilibrate. Si sper ca atunci cand voi avea, la randul meu, derapajele mele, tu, cititorule, imi vei atrage atentia.

Acestea fiind spuse hai sa iti zic ce mai citesc.

Biziday – website intretinut de echipa lui Moise Guran. Jurnalist economic cu multe incursiuni in politic pentru ca, vorba aia, politicul si economicul sunt surori. Moise prezinta si emisiunea Biziday la TVR1 pe care o urmaresc cu mare placere. De fapt mint un pic: ma uit avid vreo 2-3 saptamani la rand si apoi ma apuca scarba (din cauza politicienilor nostri) si iau o pauza. Stilul lui Moise poate fi destul de libertin si nu de putine ori parerile lui pot fi putin mai greu de digerat si, mai ales, sunt exprimate in moduri pe care nu mereu le gasesc potrivite. Una peste alta, cred ca Romania are nevoie de Moise Guran iar Moise Guran nu ar avea despre ce vorbi daca nu ar avea emisiunea in Romania, dupa cum de multe ori spune. Cand Romania va ajunge, sa zicem, la educatia financiara a Poloniei, Moise va trebui sa isi schimbe formatul emisiunii. 🙂

Petreanu.ro – Vlad Petreanu e un jurnalist cu experienta, fost reporter, editor, producator la diverse televiziuni si ziare din Romania. Blogul lui insa il considera mai degraba unul personal. Am inceput sa il citesc pe la sfarsitul lui 2014 cand incercam sa gasesc un alt blog pe langa cel al lui Moise Guran care sa nu mi se para prea la extreme. Vlad are un ton mai molcom decat Moise Guran – deci mai usor de citit 🙂 – si de multe ori articolele lui sunt informative. Parerile lui – mie mi se par avizate si argumentate – sunt insa simtite, deci pe blogul lui nu te vei simti ca pe o sectiune de stiri.  Scrie despre cam tot ce se intampla important in Romania deci ai sanse foarte mari sa fii la curent cu tot ce e relevant doar citindu-l pe el.

Groparu.ro – Groparul mioritic are pur si simplu talent! Asta rezuma perfect ce cred si motivul pentru care il citesc. Mai rar sa citesc ceva pe blogul lui si sa nu schitez macar un zambet oricat de suparat as fi. Nu il cunosc dar odata i-am trimis un mesaj. Fierbea Internetul romanesc de Rosia Montana si el parea sa nu aibe inca o parere clar conturata. A fost foarte deschis insa sa se mai documenteze. Cu experienta asta in spate i-am mai scris o data o sugestie pentru o tema care era pentru o cauza nobila si mie mi-era tare draga. A acceptat incantat si a scris in stilul lui unic. Baiat fain!

Wait But Why – 2 frati si un prieten care, impreuna, mentin unul din cele mai interesante si haioase siteuri pe care le-am citit vreodata in limba engleza. Scriu relativ rar dar articolele lor sunt de multe ori mind-blowing ca sa ii citez. Bibliografia si pregatirea articolelor sunt impresionante iar informatia e oferita simplu chiar daca vorbim despre subiecte grele precum inteligenta artificiala, paradoxul lui Fermi, religie sau te miri ce idei haioase le-au trecut prin cap.


Programator, ciclist amator, om cu pareri.